mandag 28. april 2014

Sommerfuglmater - lag din egen

I fjor så jeg flere sommerfuglmatere på weben og tenkte at jeg skulle få lagd min egen en gang, i dag fikk jeg gjort det. Det er ett raskt prosjekt, tar omtrent 10 minutter og jeg håper det faller i smak hos sommerfuglene, og kanskje hos deg slik at du også lager en. 
 
For å tiltrekke seg sommerfugler er det viktig at glassene er fargeglade. Jeg har derfor pyntet glasset med en fargerik plastikkmappe kuttet i passende høyde. Jeg hadde egentlig tenkt å bruke fargerik tape, men jeg orket ikke å ta av den gamle etiketten så jeg kamuflerte hele glasset i steden. Blomsten har jeg punchet ut. Alt er limt med dobbelsidig tape, superfort gjort.
 


 
 
 
For at sommerfuglene skal få tilgang på maten har jeg lagd ett lite hull i lokket og dratt en svamp gjennom. Du kan for eksempel bruke en vanlig kjøkkenskrubbsvamp dersom du har det, våre sommerfugler får natursvamp fra Hellas.
 

 
 
 
Opphenget lager du slik:  Snurr en sterk tråd eller hyssing rundt lokket ett par tre ganger og knyt fast. Klipp av to like lengder med tråd, for eksempel ca 70 cm lange. Knyt den ene enden av tråden rundt tråden rundt lokket. Trekk tråden over til motsatt side og knyt der også. Gjør det tilsvarende med tråd nr 2. Dander slik at glasset henger rett og slå en knute på toppen til oppheng.
 
Og viktigst av alt: Sommerfulgmaten består av 9 deler vann og 1 del sukker som kokes opp og røres sammen.  Avkjøl. Det anbefales å ha i konditorfarge for å lokke sommerfuglene, men det er ikke helt nødvendig hvis du ikke har. Det er sukkkeret som er maten. Jeg brukte 1 ss sukker og 1.4 dl vann. Glasset jeg har brukt har innehold tomatpure så det er ganske lite.
 
 
 
 
 
PS! Jeg er på ingen måte noen ekspert på sommerfugler, all kunnskap har jeg lest litt her og der på nettet hos usikre kilder. Det er ingen kilder det er naturlig å linke til, men dersom du er nysgjerrig kan du google butterfly feeder.
 
Jeg krysser fingre for en sommer full av sommerfugler.
 

8 kommentarer:

 1. Så utrolig herlig <3
  Jeg elsker sommerfugler og skulle jo så absolutt ha laget meg en sånn en.
  Det bare spørs om den også tiltrekker seg vepps, for da tørr jo ikke jeg å sitte og se etter sommerfuglene :)
  Den ble ihvertfall utrolig fargerik og nydelig!

  Tusen takk for nk ett godt tips :)

  Ønsker deg en riktig god natt!

  Klem fra Engla

  SvarSlett
 2. Fantastisk - dette må jeg prøve ❥
  Takk for ideen også så fint forklart :)
  Håper sommerfuglene strømmer til - fine vårdager gode venn ❥
  Klem

  SvarSlett
 3. Så sött! Har aldrig sett just denna idé och fint inslag i en trädgård! På min balkong vågar jag nog inte att testa den dock, ifall getingarna råkar få nys om mataren förstås! Det ska bli kul att höra framöver, hur det faller ut hos dej. Du kan väl lämna lite rapporter?? Hoppas din matare överöses av färgglada fjärilar hela sommaren! Ha det fint!

  SvarSlett
 4. Så fint! Och vilken bra idé! Detta ska jag absolut testa....
  Kram Jennica

  SvarSlett
 5. Åh! Så fint, undrar om jag kan hänga en sån på min odlingslott...
  Det borde ju funka.

  Hoppas att du får en fin, fin dag idag!

  SvarSlett
 6. Tusen takk for et kjempefint tips! En slik skal jeg lage ved første og beste anledning - alle sommerfugler fortjener litt "ekstra service" :)
  Har forøvrig en humlekampanje pågående i hagen min også, med stor inspirasjon fra bloggen "Moseplassen" - mange tips om hvilke blomster humlene er glade i. Viktig å ta vare på disse små skapningene!

  Ønsker deg ei fin helg - og takk igjen for super "oppskrift" :)

  SvarSlett
 7. Visst är det väl så.....att jag gärna rest med henne själv.....men jag har tyvärr inte någon ekonomisk möjlighet till det just nu. Sparar för att få ihop en resa för oss alla tre i sommar. Men, jag är glad att hennes pappa kan ge henne den möjligheten. Och...jag försöker verkligen gå utanför mig själv, och känna glädje för hennes skull. Hon är min kärlek och jag vill att hon ska vara lycklig. Så enkelt är det! Är hon lycklig är jag lycklig!

  Men - som sagt. Jag hade gärna åkt med henne själv! :)
  Man är ju inte mer än människa! :)

  KRAM!!

  SvarSlett
 8. Oi, så artig :) Denne må jeg prøve få til jeg også....sommerfugler er så vakre så de vil jeg gjerne ha på besøk :) Tusen takk for flott ide fine du :) Airin

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen en liten hilsen! ♥